HUN / ENG

Magas szinvonalú kardiológiai ellátás

Közép-európában is egyedülálló, kombinált képalkotó és operációs helyiség, úgynevezett hibrid műtő működhet jövő év első felétől a Semmelweis Egyetem.

A hibrid műtőben a beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben, egyazon berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti és/vagy katéteres eljárás elvégezhető. Ez százféle, eddig külön-külön végzett műtéti kombinációra ad lehetőséget a betegek optimális kezelése érdekében. Ilyen komplex hibrid műtő nemcsak hazánkban, de még a közép-kelet európai régióban sincs.

A klinika sürgősségi és legmagasabb progresszivitási szintű országos betegellátási feladatai megkövetelik, hogy a hibrid műtőt a hét minden napján használják.
A hibrid műtő, melynek kialakítására 806 millió forintot kapott a költségvetésből a klinika, várhatóan jövő év első felében elkészül.

Segítségével a magasabb rizikójú - sokszor akut panaszokkal jelentkező - betegek számára is megoldhatóvá válnak a korábban nyitott műtéti technikával a várható szövődmények miatt kivitelezhetetlen beavatkozások. Mindemellett minden olyan katéteres műtét a legnagyobb biztonsággal elvégezhető, amely szükség esetén azonnali sebészeti hátteret igényel. Európában sehol máshol nem működik olyan hibrid műtő, mely a koszorús és egyéb ereken, valamint billentyűkön végezhető katéteres beavatkozásokon túl az életveszélyes szívritmuszavarok katéteres gyógyítására is alkalmas; ez a tény lehetővé teszi, hogy új műtéti technikákat is kidolgozzanak a klinikán.

A rendszer képes különböző diagnosztikai képalkotó módszerek (ultrahang, CT, MR felvételek) egyidejű felhasználására és megjelenítésére a hozzá tartozó monitoron. Ez nagy pontosságú beavatkozást tesz lehetővé a kombinált ér- és szívműtétek során. Az új rendszernek köszönhetően jelentősen csökkenthető a sugár- és kontrasztanyag dózis is.

Mivel a készülék mobil, a röntgenberendezés használatakor a legoptimálisabb helyre pozícionálható a műtőasztal körül, illetve attól szükség esetén gyorsan és hatékonyan el is távolítható..
A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán tervezett hibrid műtő létesítése és működtetése jól illeszkedik a Semmelweis Tervben kitűzött célok megvalósításához. Mivel az egyetemen megvalósuló Korányi projekt kardiovaszkuláris hátterét a Városmajori Klinika biztosítja, a beruházás a projekt sikerét is jelentős mértékben támogatja.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a magyar népesség halálozásában vezető szerepet játszó kardiovaszkuláris betegségek gyógyításának meghatározó hazai intézménye. A klinika az elmúlt években bevezette és elterjesztette a legkorszerűbb kardiovaszkuláris eljárásokat, javítva ezzel a népegészségügyi mutatókat. A klinika Nemzeti Szívtranszplantációs és Műszív Központ, valamint Nemzeti Nagyér Központ, egyben a budapesti és közép-magyarországi sürgősségi betegellátás meghatározó szereplője. A Városmajori Klinika Európában is az egyik vezető intézmény a szakmai színvonal, tudományos együttműködés és innováció tekintetében.

Zombor Gábor államtitkár mint mondta az akut kardiológiai ellátás feltételrendszere adott Magyarországon,az orvosi ellátás magas színvonalú, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az egyik leggyakoribb halálokként számon tartott akut szívinfarktus okozta halálozás száma a felére csökkent. Ez azt jelenti, hogy hazánk elérte a nemzetközi mutatókat, mint Zombor Gábor hozzátette a cél, hogy ez a szám tovább javuljon. Ugyanakkor a kormánynak fő célkitűzése hogy a lakosság általános egészségi állapota mellett a gyógyulás esélyein is javítsanak.

Prof.dr. Merkely Béla, a klinika igazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást. Mint hangsúlyozta, a klinika valamennyi érgyógyászati, érsebészeti, szívgyógyászati és szívsebészeti betegséget kezel, így alapvető, hogy egy ilyen szakmai intézményben minden szakterület orvosa a lehető legkisebb műtéti megterheléssel végezhesse az adott beavatkozást.
A professzor azt tervezi, hogy a hét minden napján műtenek majd, így évente ezer beavatkozást lehet majd végezni.



Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat