HUN / ENG

Cukorbeteg babák

Magyarországon egyre több gyermeket érint, az 1-es típusú diabetes mellitus, amely az inzulin termelő sejtek fokozatos elvesztése következtében alakul ki.

Ismerd meg közelebbről a betegséget, hogy minél hamarabb felfigyelhess az intőjelekre és orvoshoz fordulhass, hiszen megfelelő kezeléssel a kór könnyen kordában tartható. A gyermekkori cukorbetegség veszélyes, de kezelhető.

Maga a cukorbetegség a legelterjedtebb anyagcsere-betegség a világon. Nemcsak az idősebb korosztályt, hanem sajnos a fiatal generációt is érintheti nem beszélve a csecsemőkorról.
Az elmúlt évtizedekben rohamosan megnövekedett a gyermekkori cukorbetegségek száma . Ennek leggyakoribb formája az egyes tipusú diabétesz. Angliában és Walesben 100. 000 gyerekből 17 %, Skóciában 25 %, Finnországban 43 %, míg Japánban csak 3 % cukorbeteg.

A gyermekkori úgynevezett egyes típusú cukorbetegség nem azonos a felnőtt kori diabetesszel. Tüneteik, lefolyásuk és kezelésük is egészen más. A betegség pici korban alakul ki, amikor is az inzulin mennyisége a szervezetben lecsökken, miközben a sejtek éheznek,táplálék nélkül maradnak. Ez által a cukor a vérben és a vizeletben felhalmozódik. Inzulin nem termelődik a szervezetben.

Cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor az éhgyomri vércukorérték meghaladja a 6 mmol/l értéket, ugyanakkor a cukorterhelés során 120 perccel későbbi érték 11.1 mmol/l vagy magasabb.
A cukorbetegséget nagyon nehéz felismerni, alattomosan támad, hiszen nem jár fájdalommal, mégis vannak intő jelek, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelni. Ilyenek a fáradékonyság, a megnövekedett szomjúság és étvágyérzés , a gyakori éjszakai vizelés valamint a gyors fogyás.

Amennyiben a gyermekkori diabetes tünetei a kisebb csecsemő - kisded korú gyermekeknél, nem kerülnek időben felismerésre, akkor a betegség akár életveszélyessé is válhat.

Éppen ezért nagyon fontos, minden intő jelre felfigyelni és azt komolyan venni. Nem szabad elfelejteni, hogy azoknál a gyermekeknél, akik időben jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz, hosszabb ideig lehet biztosítani a kisbetegek jobb anyagcsere egyensúlyát. Ez elősegíti a gyermek harmonikus testi és lelki fejlődését, kivédi a késői szövődmények fellépését, lehetővé téve a gyermekvállalást és a jó életminőséget– hangsúlyozta Dr. Körner Anna egyetemi docens, az SE I. számú Gyermekklinika Diabetes Osztályának vezetője és a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szakértője. A gyerekek anyagcseréje könnyen egyensúlyba tartható megfelelő és szigorú diétával, gyakori és rendszeres testmozgással, megfelelő gyógyszeres kezeléssel, inzulin adásával.

Nagyon fontos, hogy a kisbeteg étrendjét a szülő úgy állítsa össze, hogy a fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot megkapja, ugyanakkor csak annyi szénhidrátot fogyasszon a gyermek, amennyit az orvos engedélyez, hiszen, ha ezt túllépi, annak súlyos szövődményei lehetnek. Ha a szülő bizonytalan, akkor mindenképpen érdemes az orvos, a dietetikus tanácsát kikérni- tette hozzá dr. Körner Anna.

Ha kiderül, hogy valakinek a gyermeke cukorbeteg, nem szabad pánikba esni. A szülőnek mindig példát kell mutatnia, ha ő elfogadja a betegséget, akkor a gyermek is könnyedén teszi ezt. Nem szabad, hogy a kisbeteg egyedül érezze magát, tudnia kell, hogy hogy van kire számítania. És itt jön az óvoda és az iskola felelőssége. Nem kirekeszteni kell a beteget, hanem együtt érezni vele, és figyelni rá, hiszen ők is társaikhoz hasonlóan teljes életet élnek, csak több odafigyelést,törődést és különleges ellátást igényelnek.

Ha ezt megkapja, akkor ő is egészségesnek fogja magát érezni.
Nagyon fontos, az óvodai és iskolai környezet tisztában legyen a diabétesz fogalmával, kezelésével, tudniuk kell , hogy mi a teendő, ha valakinek az esetlegesen fellépő krízishelyzetek (kórosan alacsony vagy magas vércukorszint) elhárításával.

Nem szabad elfelejteni, hogy bárkinek a gyerek kerülhet hasonló helyzetbe. Meg kell tanulnunk a betegséggel együtt élni, nem szabad hagyni, hogy a betegség győzőn le minket.

 

Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat