HUN / ENG

Van megoldás 72 órán belül!

Ne teher, hanem boldogság legyen számodra a szerelem! Ha a védekezésbe hiba csúszik, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen van megoldás.

Ezt célozza meg a Ne ess pánikba kampány, amelynek elődje a Minden kötél szakad elnevezésű aktivitás. Néhány év elteltével, koncepcióváltás történt, s életre kelt a Ne ess pánikba kampány, új elemekkel, új köntösben.

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) által életrehívott a ,,Ne ess pánikba'' elnevezésű ismeretterjesztési kampány célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ez által a nem kívánt terhességek számának csökkentése. Ugyanakkor a kampány segítségével a Társaság fel kívánja hívni a figyelmet az abortusz veszélyeire és arra, hogy akkor is van megoldás, ha a védekezésbe hiba csúszott, és még nem jött el a gyermekvállalás ideje. A védekezés fontosságát jelképezi a kampány jelmondata ,,véletlenül, védetlenül'', ugyanakkor ezt sugallja, hogy ,,Ne ess pánikba'' - „Van megoldás''.

Világszerte csaknem másfél milliárd szülőképes – azaz 15–45 éves – nő él, s közülük évente 80 millió úgy esik teherbe, hogy nem tervezte a kismamaságot. Esztendőnként csaknem 26 millió legális és 20 millió tiltott magzatelhajtást végeznek a világon, ez naponta 126 ezer terhesség megszakítását jelenti. Magyarországon óránként 6 abortuszt végeznek, s a páciensek között egyre több a 13–18 éves lány.
Magyarországon 2000-ben közel 60 000 terhesség-megszakítás történt, az ezt követő években ez a szám csökkent, mára már alig több mint 44 000 abortuszt végeztek. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legnagyobb mértékű csökkenés a 25-29, illetve a 30-34 éves korosztálynál figyelhető meg, ugyanakkor a húsz év alatt korcsoportban lényeges változás nem történt, holott számukra a reprodukciós karrier kezdetén a megbízható fogamzásgátlás nagyon fontos.

Összegezve hazánkban sajnos még ma is óránként öt terhesség-megszakítást végeznek. Való igaz, az elmúlt évtizedben évről évre csökkenés mutatkozott a terhesség-megszakítások számát illetően, azonban ennek mértékével a Társaság tagjai nem elégedettek, éppen ezért tovább küzdenek az abortuszok visszaszorításáért.

Prof. Dr. Bártfai György véleménye szerint a fiatalabb korosztálynál a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne, megfelelő felvilágosítással és szexuális neveléssel. A Társaság országos szintű tudatformáló munkája ellenére a magyar tinik még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetősségeiről, ugyanakkor nem ismerik a menstruációs ciklusukat. Ez részben annak is köszönhető, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése mind a mai napig tabutémának számít. A szülők segítsége nélkül pedig minden felvilágosító tevékenység könnyen kudarcot vallhat. Fontos, hogy beszélgessenek gyermekükkel a szex kérdéseiről, az együttlét veszélyeiről, és közösen fedezzék fel a gyermekeik számára az ,,új világot''.
Minden tinédzsernek egyenlő esélyt kell adni arra, hogy a modern fogamzásgátlási módszereket megismerje, és azok közül nőgyógyásza segítségével választhasson.

Ugyanakkor Bártfai professzor úgy véli, annak ellenére, hogy tapasztalható némi javulás a tizenévesek körében a fogamzásgátlás tekintetében, bőven akad még tennivaló ezen a területen. Ezt szolgálja többek között a ,,Ne ess pánikba'' elnevezésű kampány, amely elsősorban a sürgősségi fogamzásgátlásra, az abortuszok megelőzésének egyik hatékony módszerére, valamint a művi terhesség-megszakítás veszélyeire, kockázataira, az első abortusz következményeire hívja fel a figyelmet.

A kezdeményezés létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, hazánkban ugyanis aggasztóan magas azoknak a fiataloknak aránya, akik egyáltalán nem vagy nem megfelelően védekeznek. A kampány elsősorban őket hivatott segíteni, hogy ne maradjanak ,,véletlenül, védetlenül''. Az abortuszok kockázataival kapcsolatban a professzor kihangsúlyozta, hogy a terhesség-megszakítás tartós károsodást, sokszor meddőséget okozhat. Azoknál a nőknél, akiknél több abortuszt is végeznek, sokkal nagyobb a spontán vetélések és a koraszülések aránya, nem beszélve a lélektani teherről, amelyet a beavatkozás okoz a nőknek. A fogamzásgátlással kapcsolatban, mint a professzor mondta, nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő ismeretekre, ugyanis a biztonságos módszerekről, pl. a hormonális fogamzásgátlásról számos tévhit él a köztudatban.

A sürgősségi fogamzásgátlást népszerűsítő kampány tudatosítani kívánja a fiatal lányok körében azt, hogy ha védekezésbe netán hiba csúszik és fennáll a veszélye a nem kívánt terhességnek, akkor is van megoldás, a fogamzás elkerülhető, nem kell mást tenni, mint élni a sürgősségi fogamzásgátlás módszerével. Mindent el kell követni azért, hogy minél kevesebben éljenek a művi abortusz lehetőségével - tette hozzá a professzor.

A kampány ugyanakkor a megfelelő szexuális és erkölcsi nevelésre is buzdít, mert csak így érheti el a célját. Mindenképpen el kell ültetni a köztudatban, hogy nem kell kétségbeesetten, tehetetlenül várakozni egy védekezés nélküli szeretkezés után, hiszen erre is van megoldás, végszükség esetén sem szabad pánikba esni.

 

Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat